Gıda ürünlerinin hasat döneminden sonra uygun koşullarda saklanmasını sağlayan soğuk hava depoları, işletmelerde son derece işlevsel olarak kullanılır. Bu noktada depolarda meyvelerin soğuk hava deposunda muhafaza derecesi gibi detaylar önem taşımaktadır.
Özellikle meyvelerin ve sebzelerin toplandıktan sonra canlılığını yitirip çürümemesi için pek çok üretici ve firma soğuk hava depolarından yararlanır. Soğuk hava depolarının sahip olduğu yalıtımlı ve iklimlendirme sistemleri sayesinde, dalından koparılan meyveler ilk günkü tazeliği saklanır. Bu aşamada en önemli konulardan biri, tabii ki meyvelerin soğuk hava deposunda muhafaza derecesi olur. Gıdaları uzun vadeli saklama olanağı sağlayan soğuk hava depoları dereceleri, her ürünün saklamasına olanak verecek şekilde tasarlanır. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde firmalar, bu açıdan çok sayıda çözüme ulaşabilir.
Meyve ve Sebzelerin Dondurulması Zararlı mı?
Sıcaklık değişiklikleri ve ürünlerin bulunduğu ortamlardaki nem dengesi ömürlerinin kısalmasını sağlayan en önemli etkenlerdir. Bu nedenle yeni toplanan meyveler ve sebzeler, kısa süre içerisinde tüketilmediği takdirde bozulur. Soğuk hava deposu kullanımı ile hasat sonrası ürünler bozulmadan ve çürümeden uzun süre saklanır.
Meyve ve sebzelerin dondurulması işlemi asla zararlı değildir. Tam aksine ilk günkü tazeliklerini ve vitaminleri koruması açısından son derece yararlı bir eylemdir. Soğuk hava depolarında dondurulan ürünler sıcaklık değişiklikleri ile ortaya çıkan zararlı mikro organizmaların gelişimleri durdurulmuş olur. Meyvelerin ve sebzelerin ürün kaliteleri ilk günkü gibi korunur.
Meyve ve Sebze Soğuk Hava Deposu Ne İşe Yarar?
Meyve sebzelerin uzun vadeli saklanmasını sağlayan soğuk hava depolarının içerisinde bulunan hava derecesi sürekli olarak kontrol edilir. İçerisinde özel odaların bulunduğu, izole edilmiş olan bu sistemler hava çıkışı olmayacak şekilde dizayn edilmiştir. Soğuk hava depolarında kullanılan özel yalıtım malzemeleri ile meyvelerin ve sebzelerin dışarıdaki iklim koşullarından etkilenmesi engellenir.
Soğuk hava depolarında ürünlerin sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi için ürüne göre ayarlanabilen 15 °C derece ve -40 °C derece olacak şekilde değişen sıcaklık ayarı bulunur. Bu sıcaklık ayarlarına göre satışa sunulan soğuk hava depolarını edinmekte mümkündür. Bu şekilde dondurularak, saklanmak istenilen her meyve ve sebzeye göre uygun olan soğuk hava deposu mevcuttur. Dolayısıyla meyvelerin soğuk hava deposunda muhafaza derecesi korunmuş olur.
Aynı zamanda bu özel depolarda saklanacak her ürüne göre sıcaklık değerleri de ayarlanır. Soğuk hava depolarında sebzelerin ve meyvelerin tazeliğini korumak için endüstriyel olarak tasarlanan nemlendiriciler kullanılır.
Sebze ve Meyvelerin Saklanma Değerleri Tablosu
Sebze ve meyvelerin saklanma değerleri tablosu, kaliteli ve sağlıklı bir dondurma işlemi için iyi bilinmesi gereken bir konudur. Meyvelerin ve sebzelerin cinslerine ve özelliklerine göre dondurma derecelerinin seçilmesi gerekir. Bu iş içinse belirli kademelerden oluşan derece ayarları kullanılır. Bu bağlamda soğuk hava depoları derece ayarlarının sınıflandırması ise şu şekilde gerçekleşir:
- Şoklama: -40 °C derece ile -25 °C derece arası
- Donuk depolama: -25 °C derece ile 0 °C derece arası
- Buzdolabı depolama: -4 °C derece ile -2 °C derece arası
- Soğuk depolama: 2°C derece ile -8 °C derece arası
- Serin depolama: 8 °C derece ile -15 °C derece arası
Soğuk hava depolarında en verimli şekilde korunmaları için meyvelerin soğuk hava deposunda muhafaza derecesi 1 °C ile 15 °C arasında olmalıdır. Aynı zamanda ortamın nem dengesini sağlayan cihazların da mutlaka kullanılması gerekir. Bu sayede ürünler çözüldükten sonra da tazeliklerinde bir bozulma olmaz. Soğuk hava depoları sayesinde, istenilen ölçülerde meyve ve sebze saklamak her zaman mümkün olur.